Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Trend att anställa ekonomer som apotekschefer får kritik

Apoteksverksamma farmacevter är kritiska till att apotekskedjorna anställer allt fler icke-farmacevter med detaljhandelsbakgrund som apotekschefer.

Monika Löfberg (bilden), ordförande i akademikerföreningen på Kronans Droghandel, har fått många samtal från medlemmar som reagerat negativt på att personer utan apotekserfarenhet – i många fall ekonomer med erfarenhet av detaljhandel – i ökande grad anställs som chefer på apotek.

– Det här är en trend som jag tror är branschövergripande. Den kan dels bottna i bristen på farmacevter, men det är också en avsiktlig strategi från företagen som ligger i linje med deras fokusering på försäljning, säger Monika Löfberg.

Vad är problemet?

– Som anställd kan det exempelvis vara svårt att, gentemot en sådan chef, få förståelse för att vissa saker behöver ta tid och att vissa steg måste följas när det gäller recepthanteringen. Det är också en stor fördel att kunna bolla farmacevtiskt inriktade frågor med sin chef.

Vilka konsekvenser kan det här få?

– Om man inte får förståelse för vikten av farmacevtisk kvalitet så kan det i förlängningen gå ut över patientsäkerheten.

Mest läst