Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Tufft för oberoende apotek”

Små oberoende apotek missgynnas på flera sätt, enligt Fredrik Skepp, ordförande i Sveriges oberoende apoteksaktörers förening, Soaf. Men de förändringar som behövs innebär lagändringar och tar lång tid att genomföra.

– Det är bara att konstatera att det är väldigt tufft för de oberoende små apoteken. Det är dags att vi börjar driva våra frågor, säger Fredrik Skepp.

Apoteken köper in läkemedel från leverantören och får först efter en tid betalt från landstinget, vilket innebär att de kan behöva ligga ute med pengar i flera månader. Dessutom köps läkemedlen in med moms och säljs utan och det dröjer innan mellanskillnaden kommer från Skatteverket.

Det fristående apoteketet Hermelinen i Luleå gick nyligen i konkurs och konkursförvaltaren Christina Lehto säger till Norrbottenskuriren att det handlade om just likviditetsproblem. Ju mer kunder de fick, desto mer ökade dessutom likviditetsproblemen.

Fredrik Skepp ser en risk för att fler små apotek kommer att slås ut.

– Problemet är att de förslag vi har kräver lagändringar. Det tar lång tid att ändra på det här, säger han och hänvisar även till generikautbytet som krångligt och tidsödande för oberoende apotek.

Vad kan man då göra?

– Det pågår en utredning om hur man ska lösa glesbygdsproblematiken. Där skulle man kunna titta på hur man kan stötta mindre apotek, så att de inte bara behöver ligga i anslutning till köpcenter och liknande ställen. Att ändra på hur landstinget betalar kräver lagändringar och är inget man gör i en handvändning.

– Det skulle också gynna de små apoteken om vi hade det system man har i England, med att man får betalt för farmacevtiska tjänster. Idag har vi systemet med offentlig upphandling som förhindrar oss att leverera sådana tjänster.

Men vad går att göra på kort sikt för att lösa de små aktörernas likviditetsproblem?

– I andra länder har grossisterna gått in och hjälpt till genom att man exempelvis enbart behöver betala en viss del av startlagret till en början och sedan resten när man fått omsättning. Men så har man inte velat göra hos oss. Annars är det oberoende apoteket i stort sett hänvisat till den hjälp det kan få från banken.

Mest läst