Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Tjugotal automater på plats i VGR

Ett tjugotal läkemedelsautomater för slutenvården är nu i gång på de västsvenska sjukhusen. De inledande erfarenheterna har varit positiva med undantag för vissa barnsjukdomar, enligt Bengt Turesson, apotekare och konsult.

Förändringen, se även morgonens artikel här på sajten, är ett led i regionens stora översyn av läkemedelsförsörjningen till slutenvården.

Apoteket Farmaci ska från den 1 mars stå för läkemedelsleveranserna via en ny lagerenhet i Mölnlycke, medan tillverkningsuppdrag för extempore har tilldelats APL.

Region Halland deltog också i samma upphandling, och där träder de nya avtalen i kraft redan den 1 december i år.

Enligt Bengt Turesson, apotekare och konsult med ansvar för implementeringen av de nya läkemedelsautomaterna, är nu 19 eller 20 av de planerade 23 automaterna igång på de västsvenska sjukhusen.

Minskad kassation, effektivitetsvinster och ökad patientsäkerhet är mål med manövern, men Bengt Turesson lyfter också fram mervärdet i att behörig vårdpersonal har möjlighet att snabbt via datorn se lagerstatus på sjukhusets automater, och kan lägga in förhandsbokningar i systemet.

– Mitt intryck är att automaterna i huvudsak har tagits emot väl av personalen, även om det som alltid finns en del barnsjukdomar i början, säger Bengt Turesson.

Mest läst