Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Automatisering ska höja patientsäkerhet

När sjukhusapoteken försvinner i Västra Götaland tas bland annat 23 nya arkivskåpsliknande läkemedelsautomater i bruk på regionens sjukhus. Satsningen ska förbättra effektiviteten, överblicken och patientsäkerheten.

Automaterna ska främst innehålla läkemedel som används relativt sällan. De vanligaste läkemedlen kommer i stället att finnas i patientnära lager, som liksom automaterna ska försörjas från det nya regiongemensamma lager som Apoteket Farmaci håller på att bygga upp i Mölnlycke.

Apoteket Farmaci vann huvuddelen av upphandlingen av VGR:s läkemedelsförsörjning till slutenvården i fjol.

Automaterna, som till det yttre liknar arkivskåp, fungerar genom att vårdpersonal först loggar in i ett datasystem via kortläsare på sin avdelning. Där skriver de in vilka läkemedel de behöver, och sedan hämtas de i ett rum i anslutning till automaten, där rätt låda öppnas automatiskt.

Södra Älvsborgs sjukhus i Borås var först ut med en läkemedelsautomat. Ytterligare 22 stycken är planerade att tas i bruk under året.

Tre av dem har sedan i somras installerats och börjat användas på Norra Älvsborgs Länssjukhus, NÄL, i Trollhättan.

– Vi får en bra överblick över vad som finns och var det finns, och behöver inte gå från avdelningslager till avdelningslager för att hitta, säger Lena Stroud, apotekare och chef för NU-sjukvårdens läkemedelsenhet till tidningen TTELA.

Regionen hoppas också på färre plockfel och minskad kassation av läkemedel.

Ett tänkbart problem är strömavbrott, men systemet ligger på ett reservaggregat och automaten går att öppna med nyckel, enligt Lena Stroud.

Mest läst