Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Hot om vite för pressmaterial

Läkemedelsverket kräver, mot vite om 750 000 kronor, att Boehringer Ingelheim återkallar pressinformation om Pradaxa. Verkets hållning går på tvärs mot mångårig praxis och väcker förvåning inom läkemedelsindustrin.

Som Svensk Farmaci berättat tidigare, se länk nedan, har Läkemedelsverket kritiserat pressinformation från Boehringer Ingelheim om läkemedlet Pradaxa.

Verket ser materialet som marknadsföring snarare än information. Enligt läkemedelslagen är reklam för receptbelagda läkemedel riktad till allmänheten förbjuden, och journalister kan, enligt Läkemedelsverkets tolkning, ses som en del av allmänheten.

Nu har verket skickat ett föreläggande till Boehringer Ingelheim, där företaget åläggs att upphöra med det material som verket alltså benämner marknadsföring.  Sker det inte utfärdas vite på 750 000 kronor.

Den aktuella pressinformationen har nu tagits bort från Mynewsdesk, där det tidigare fanns tillgängligt.

Pär Tellner, etikansvarig på branschorganet Lif, är kritisk mot Läkemedelsverkets hållning.

– Vi tycker att Läkemedelsverkets hållning innebär en orimlig inskränkning av yttrandefriheten. Det finns stöd för vår uppfattning sedan mycket länge från NBL, där bland annat justitieråd med erfarenhet från Högsta Domstolen varit delaktiga, sa han till Svensk Farmaci häromveckan.

Läkemedelsindustrins informationsgranskningsman, IGM, har prövat det aktuella pressmeddelandet och valt att inte kritisera det.

Mest läst