Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Praktikfrågan på väg mot AD

Ett antal apotekarstudenter planerar att, med stöd av Sveriges Farmacevtförbund, driva frågan om den uteblivna praktiklönen till Arbetsdomstolen.

Frågan om ersättning för praktikperioden under farmaciutbildningarna har varit en het potatis sedan Apoteket AB valde att säga upp det tidigare praktikavtalet med Sveriges Farmacevtförbund förra hösten.

Sedan dess har alla större apotekskedjor beslutat att inte betala ut någon lön till praktikanterna.

– Flera studenter har uttryckt önskemål att driva frågan till domstol. Vi håller därför på att förbereda hur ett sådant case skulle kunna läggas upp, säger Celina Swing, studentombudsman på Sveriges Farmacevtförbund.

Vad är knäckfrågan?

– Det är huruvida man kan se det som att studenterna utför ett arbete. Vi anser att det finns tillräckligt stöd för att man kan se det så.

En eventuell process måste dock föregås av förhandlingar på lokal och central nivå. Först efter det kan ärendet hamna i Arbetsdomstolen.

– Men det är sannolikt att det hamnar i AD, det finns ju inte mycket som talar för att kedjorna plötsligt skulle ändra ståndpunkt.

I helgen uppmärksammade Upsala Nya Tidning en apotekarstudent som fått avstå från sin apotekspraktik av ekonomiska skäl.

Mest läst