Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

SKL hoppas på snabb juridisk process

Om den juridiska processen går snabbt behöver det nya överklagandet inte få så stora konsekvenser, enligt SKL. Men tar hanteringen ett år riskerar 130 kvinnor att dö i onödan i livmoderhalscancer om ett antal decennier.

Svensk Farmaci ringde upp Bo Claesson, gynekolog och handläggare på Sveriges Kommuner och Landsting, apropå morgonens besked från GSK att företaget överklagar beslutet att upphandla Sanofi Pasteur MSD:s cervixcancervaccin Gardasil.

Ni valde ursprungligen Cervarix, men efter det första överklagandet föll valet på Gardasil. Varför?

– Det enda som hände egentligen var att priset för Gardasil sänktes kraftigare än priset på Cervarix, vilket gjorde att vårt beslut blev annorlunda. Upphandlingen har skett efter exakt  samma mall som första gången.

GSK hävdar att Cervarix ger bättre cancerskydd, men att ni felaktigt likställt skyddseffekten.

– Båda vaccinerna klarar den ribba vi satt upp och är godtagbart bra vacciner. Huruvida något av vaccinerna klarar ribban med större marginal än det andra har vi inte tagit hänsyn till.

Hur ser du på den fortsatta juridiska processen?

– Vi visste att det fanns en risk för ett överklagande. Jag vill betona att det, vad jag förstår, inte ännu har lämnats in något överklagande, så det är svårt att kommentera frågan i detalj i nuläget.

– Jag hoppas att processen kan gå fortare än sist, tar det några veckor behöver det inte ha så stor betydelse. Men om det dröjer ett helt år till skulle det krasst betyda att en ålderskull inte blir vaccinerade, och att cirka 130 ovaccinerade kvinnor därmed kommer att dö i livmoderhalscancer om ett antal decennier, även om det finns en stor osäkerhet i de siffrorna.

Mest läst