Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

TLV till storms mot apoteksbranschen

Idag presenterar TLV sin aviserade översyn av systemet för generikautbyte. Samtidigt går myndigheten till storms mot apoteksbranschens hållning och försvarar det nuvarande systemet i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

I artikeln uttrycker Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets, TLV, generaldirektör Gunilla Hulth Backlund och två kollegor från myndigheten svidande kritik mot apoteksbranschen för dess kritiska hållning mot generikabytets former.

Branschen vill, enligt Hulth Backlund och hennes kollegor, skrota nuvarande system för utbyte och införa ett nytt där de själva bestämmer vilka utbytbara läkemedel de ska sälja.

Apoteksbranschen målar upp en bild av att det nuvarande systemet hotar patientsäkerheten, leder till miljöskandaler och gör att apotekskunder tvingas gå hem utan sitt läkemedel, fortsätter Backlund och hennes kollegor.

TLV-företrädarna tycker att det ”är svårt att se att reglerna för utbytet i sig kan vara grundorsaken till apotekens problem”.

Tomma lagerhyllor beror istället, enligt skribenterna, på brister i inköpsrutiner, lagerhållning samt problem med leveranser till apoteken.

Läs inlägget i Svensk Dagbladet här.

Mer om innehållet i TLV:s översyn senare under dagen.

Mest läst