Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Fördröjning leder till cancerfall”

GSK kräver att landstingen omprövar beslutet att upphandla Gardasil. SKL reagerar starkt mot att starten för vaccineringen nu kan komma att fördröjas ytterligare.

Tidigare i veckan blev det klart att Stockholms läns landsting, SLL, som ansvarar för den nationella upphandlingen av HPV-vaccin, förordar Sanofi Pasteur MSD:s Gardasil före GSK:s Cervarix.

Detta skedde efter att Sanofi Pasteur MSD överklagat ett tidigare beslut att förorda Cervarix.

Idag meddelar GSK att företaget skickat ett brev till SLL där man kräver att beslutet ändras.

GSK tycker att utvärderingen av anbuden skett enligt helt andra kriterier än de som angetts i anbudsunderlaget.

– Det är mycket anmärkningsvärt och förvånande i ljuset av att en utdragen rättsprocess redan har ägt rum, säger Johan Thor, vaccindirektör på GSK Sverige, i ett pressmeddelande.

– Vi har fått ett prispåslag på 44,9 procent på vårt offererade pris för att Cervarix saknar kondylomskydd, trots att upphandlingen handlar om ett vaccin för att förebygga livmoderhalscancer. Att Cervarix ger 93 procentigt skydd mot äkta förstadium till livmoderhalscancer, det tydligaste belägget för cancerskydd, och Gardasils närmast motsvarande siffra är endast 43 procent är inget man har tagit hänsyn till, fortsätter Johan Thor.

GSK ger i sitt brev landstinget “chansen att korrigera sitt beslut och därmed en möjlighet att undvika en ny utdragen rättsprocess”.

Företaget vill också att landstinget klargör vilka vetenskapliga data som ligger till grund för utvärderingen av Gardasils cancerskydd.

Bo Claesson, handläggare på SKL:s avdelning för vård och omsorg, bidrog i upphandlingsarbetet. Han är ytterst kritisk till GSK:s agerande.

­- En fördröjning är det sämsta som kan hända just nu. Ett antal flickor kommer att utveckla livmoderhalscancer som en direkt följd av detta, säger han till Ekot.

Mest läst