Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotekare lyfts fram i kamp mot tuberkulos

FIP 2011: FIP-kongressen förra veckan välsignades av självaste Pratibha Patil – Indiens president. Alla kongressdeltagare blev "hedrade och inspirerade av Hennes Excellens närvaro", enligt pressmaterialet. Apotekarnas roll i kampen mot tuberkulos tillhörde huvudnumren på "fippen".

Kongressen, den 71:a i ordningen, hölls i Hyderabad och inleddes med ett tal av den indiska presidenten.

Enligt det indiska pressmaterialet gjorde presidenten ett ”monumentalt besök”. Alla kongressdeltagare blev ”hedrade av Hennes Excellens närvaro och inspirerade av hennes tal”.

Ett knappt 20-tal deltagande svenskar fanns på plats bland de cirka 2000 FIP-delegaterna, däribland Thony Björk, ordförande i Sveriges Farmacevtförbund och vicepresident i FIP, förbundets vd Kristina Niemi, Lars Rönnbäck, enhetschef på Apoteket AB, Pär Tellner, etikansvarig på Lif och Charlotte Unger, miljöchef på Läkemedelsverket.

På kongressen offentliggjorde FIP och WHO ett gemensamt initiativ som lyfter fram apotekarnas roll i kampen mot tuberkulos (TB).
Enligt uttalandet kan och bör apotekare bidra genom att bland annat öka medvetenheten om sjukdomen, övervaka behandling, uppmuntra följsamhet och arbeta för rationell användning av TB-läkemedel.

– Federationens nätverk av två miljoner apotekare kan göra stor skillnad, apotekarna kan bli viktiga spelare i kampen mot TB, sa Mario Raviglione, chef för WHO:s program mot tuberkulos vid kongressen.

I Indien har apotekare länge varit aktiva i kampen mot tuberkulos inom det nationella programmet för tuberkuloskontroll.

Sveriges Farmacevtförbund är, sedan Apoteket AB utträtt, den enda svenska organisation som är medlem i FIP. Utöver förbundet finns dock ett antal individuella medlemmar från Sverige. Sveriges Apoteksförening har inte ansökt om medlemskap.

Mest läst