Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Ofattbara miljöproblem”

FIP 2011: Kristina Niemi, Sveriges Farmacevtförbunds nya vd, blev i samband med FIP-kongressen i Indien illa berörd av de gigantiska miljöproblem som läkemedelstillverkning till bland annat den svenska marknaden orsakar. Frågan måste nu upp på den globala dagordningen, anser hon.

Kristina Niemi är liksom ett knappt 20-tal svenska delegater nyss hemkommen från den internationella farmacikongressen FIP som hölls i Hyderabad, Indien, förra veckan.

Under kongressveckan ingick ett studiebesök i Patancheru några mil från kongressorten. Här sker utsläpp från ett 25-tal fabriker som bland annat tillverkar läkemedel, utan någon som helst rening direkt i ner en betongränna som avvattnar mångmiljonstaden Hyderabad och kringliggande landsbygd.

– Vattnet var oerhört förgiftat och stanken var helt olidlig. Detta vattendrag är en viktig vattenkälla för miljontals människor och djur, säger Kristina Niemi.

60 procent av läkemedlen som tillverkas i området exporteras till den europeiska marknaden.

– Med all tydlighet är det här en viktig fråga att driva för förbundet, Sverige och EU, säger hon.

Miljöproblemen har tidigare fått begränsad uppmärksamhet i Indien. Nu har dock en kartläggning av problemet genomförts på regeringens initiativ, som inkluderar provtagning i miljön samt på människor och djur.

– Rapporten har hamnat på den indiska hälsoministerns bord, men ännu har mer inte hänt, säger Kristina Niemi.

Under FIP-kongressen uppmärksammades miljöproblemen även i den regionala tidningen Deccan Chronicle.

Mest läst