Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotek antas sälja fel vara

Sex apoteksaktörer har hittills i år fått påstötningar från TLV om att försäljningen på vissa av deras apotek inte tycks stämma överens med reglerna för månadens vara.

Flera läkemedelstillverkare som fått produkter utsedda till månadens vara, har anmält till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, att försäljningen inte svarar mot deras förväntningar.

Detta trots att läkemedlet funnits tillgängligt på marknaden under den aktuella perioden.

– Utifrån anmälningarna har vi gått igenom hela kedjan från läkemedelsföretag, partihandel, varuregister till apotek, säger Inger Erlandsson, utredare på TLV:s apoteksavdelning.

TLV, som har överblick över försäljningen ända ned till nivån enskilt apotek, har hittills sex gånger i år skrivit till apoteksaktörer och påtalat att försäljningen, på namngivna apotek, inte tycks stämma med reglerna för månadens vara.

Tre av ärendena är baserade på anmälningar om misstänkt låg försäljning av periodens vara.

– De övriga tre grundar sig på anmälan från leverantör av näst billigaste vara, som har haft oväntat hög försäljning och anmält det till oss, säger Inger Erlandsson.

Enligt uppgifter i branschen skulle bytesreglerna mer eller mindre avsiktligt åsidosättas på vissa apotek.

– Vi har inte fått någon anmälan om att man på något ställe systematiskt skulle frångå reglerna, säger Inger Erlandsson.

Mest läst