Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Genombrott för apoteksrobot

Tyska Rowa, globalt marknadsledande inom plockrobotar för apotek, har fått sin första större order på den svenska marknaden.

Det är Apoteket Farmacis nya anläggning i Malmö, som ska serva sydsvenska sjukhus med läkemedel, som installerar ett så kallat tandemsystem från Rowa.

Apoteket Farmaci vann nyligen lejonparten av Region Skånes upphandling av läkemedelstjänster till slutenvården, och bygger nu upp en ny logistikcentral i Malmö.

Robotsystemet består av två parallellkopplade, helautomatiska plockrobotar som sköter allt från ”infattning” till inspektion.

Det har än så länge inte blivit någon rusning efter plockrobotar till öppenvårdsapotek på den svenska apoteksmarknaden.

– Robotarna måste integreras med IT-systemen på apoteken, och på IT-sidan befinner sig ju apoteken mitt uppe i ett stort systemskifte. Det har blivit gjort att plockrobottillverkarna hittills hamnat i lite av en Moment 22-situation, säger Per-Arne Wahlgren, försäljningschef på Rowa Nordic i Mölnlycke.

Apoteket AB har utvärderat robotar på enstaka öppenvårdsapotek, bland annat i Malmö där Rowas teknologi använts på två apotek, men säger sig inte ha kunnat påvisa stora vinster.

– Jag tror att det beror på att de inte gjorde en tillräcklig analys och förändring av det totala arbetsflödet på de aktuella apoteken, säger Per-Arne Wahlgren, försäljningschef på Rowa Nordic i Mölnlycke.

Flera leverantörer inom nischen satsar långsiktigt i Sverige, förutom Rowa bland andra danska Apostore.

Mest läst