Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“En fantastisk yrkeskår”

Etttusenfyrahundrasjuttio seminarier fanns det att välja mellan under årets almedalsvecka. Fyra fick det bli för min egen del. En av dessa var arrangerat av Kronans Droghandel och handlade om generikautbyte under rubriken Ett piller är inte det andra likt. Lite spretig diskussion blev det men Cecilia Marlow, ordförande Sveriges apoteksförening avslutade med att understryka vilken fantastisk yrkeskår det finns på apoteken.  Heja farmacevterna!

Nu hoppas jag att farmacevterna kan spela en lite större roll i fortsättningen, särskilt med tanke på att den senaste undersökningen från Konsumentverket visar att kunderna är mindre nöjda med farmacevternas kunnande efter omregleringen. Det är dags att ta ton, farmacevter. Kräv att ni ska få ägna er åt rådgivning och att ni ska få kompetensutveckling. Om Cecilia Marlow menar det hon säger borde hon och hennes kollegor lyssna till denna fantastiska yrkeskår. Sjung upp er!

En farmacevt som tar ton är vår ordförande Thony Björk. Han deltog i en paneldiskussion arrangerad av Socialstyrelsen där debatten handlade om äldres läkemedelsanvändning. Även om stor del av fokus hamnade på vården och dess organisation kunde Thony ge läkemedelsexperternas vinkel på det hela. Heja Thony!

För övrigt vimlade det av politiker, journalister och allsköns opinionsbildare. Och om någon undrar vad vitsen med almedalsveckan är så skulle jag svara att det är de nästan oändliga möjligheterna till nätverkande. Farmacevterna behöver synas även i detta sammanhang.

Veckans höjdare: Att pastor Jesse Jackson dök upp i Almedalens lekpark.

Veckans besvikelse: Den kyliga dimman som envist gled in över Visby.

Anna Nörby Gennerud

Mest läst