Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

TLV hotar Doc Morris med miljonvite för erbjudande

Doc Morris åläggs vite på en miljon kronor om företaget inte slutar att dela ut febertermometrar till patienter som löser in recept. Det har TLV fastslagit i ett principiellt vägledande beslut.

Som Svensk Farmaci skrivit tidigare granskar Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, ett antal ärenden där apotek erbjudit produkter till kunder gratis i samband med inlämning av recept.

Nu har myndigheten fattat beslut i ett ärende som berör apotekskedjan Doc Morris, som erbjudit febertermometrar till patienter som löser in recept.

TLV anser att detta bryter mot lagen om läkemedelsförmåner eftersom det är förbjudet för att sälja läkemedel till lägre pris än det som fastställts av TLV (Undantag gäller dock för parallellimporterade läkemedel utan generisk konkurrens).

Myndigheten menar att erbjudandet bör tolkas som att försäljningspriset för läkemedlet minskat med febertermometerns värde.

TLV förbjuder Doc Morris att fortsätta med denna eller jämförbara aktiviteter med omedelbar verkan.

Inom tio dagar, räknat från idag, ska företaget inkomma med en redogörelse för vidtagna åtgärder.

Även andra apotekskedjor, som Apotek Hjärtat och Apoteksgruppen, har genomfört liknande marknadsaktiviteter. Fler anmälningar än den aktuella har inkommit till TLV, men Doc Morris-ärendet är det första där TLV fattat beslut.

Mest läst