Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotekare bryter mot partilinje

Vid Miljöpartiets kongress i helgen riktades kritik mot omregleringen. Men Johan Lundqvist (MP), apotekare och ledamot i kommunfullmäktige i Uppsala, tycker att apoteksreformen till stora delar varit positiv och ogillar kongressens uttalande om mer resurser till alternativmedicin.

Redan en vecka innan kongressen kritiserade en rad miljöpartister partivänner för låg tilltro till skolmedicin och överdriven vurm för alternativmedicin i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Trots detta fattades ett beslut på kongressen om att ”forskningen på alternativmedicin bör få ökad vikt”.

Johan Lundquist (MP), apotekare och doktorand vid farmacevtiska fakulteten i Uppsala och ledamot i kommunfullmäktige i samma kommun, är kritisk.

– Jag är personligen inte så attraherad av alternativmedicin och tycker inte att skattemedel ska gå till behandlingar som inte är vetenskapligt beprövade. Det blir inte bra när forskningsprioriteringar fastslås på en partikongress. Det bör andra organ i samhället sköta, exempelvis Vetenskapsrådet, säger Johan Lundquist.

Miljöpartiet motsatte sig omregleringen av apoteksmarknaden, och vid kongressen ventilerades negativa synpunkter på reformen. Kongressen enades om ett krav på att omregleringen bör utredas.

Även i frågan om apoteksmonopolet och omregleringen bryter Johan Lundquist partilinjen.

– Jag tycker att det är bra att vi öppnat för fler än staten att driva apotek. Däremot tycker jag att apotekens monopol på läkemedel borde ha fått vara kvar. Det har varit svårt för många i debatten att skilja på de här olika aspekterna av monopolet, frågorna har blandats ihop.

– Receptfritt har släppts till butiker och bensinstationer utan någon seriös idé om hur effekterna av det ska följas upp. Det största problemet uppstår i kundmötet på Ica eller bensinstationen, när kunden har frågor om användningen. Man kan undra om alla bakom disk förstår att de inte borde svara på sådana frågor, utan hänvisa vidare, säger Johan Lundquist.

Mest läst