Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Yrke: okänt

Den nya apoteksmarknaden växer som grönskan i maj. Drygt 230 nya apotek sen omregleringen och 735 nya apoteksjobb på öppenvårdsapotek under 2010. Men det finns moln på den ljusblåa apotekshimlen. Förutom en del barnsjukdomar, problematisk IT-omställning med mera handlar det om bristen på farmacevter. Apotekskedjan Cura har redan konstaterat att de måste bromsa sin expansion, de har till och med fått stänga ett apotek. 

Den närmaste framtiden ser inte ljus ut i den här frågan, vi är inne i en pensionspuckel som innebär att en herrans massa farmacevter lägger rocken på hyllan och ägnar sig åt trädgården och bridgen istället.

Samtidigt är det svårt att fylla platserna på receptarieutbildningarna. De som tar sin examen kan INTE fylla den växande branschens behov och enligt vissa beräkningar kommer det att fattas minst 120 receptarier per år.

Varför är det då på detta viset? Bilden av receptarieyrket är väldigt otydlig eller obekant. Är du intresserad av hälsa och läkemedel är inte receptarieyrket ett alternativ. Det finns inte med på välja-listan. Apoteksbranschen har verkligen en spännande och nödvändig uppgift framför sig, att berätta om yrkesmöjligheterna som farmacevt så att fler skriver receptarie på sin önskelista över drömyrken. Förbundet är gärna med och bidrar med inspiration, vi har ca 7 300 inspiratörer som medlemmar.

För att inte bristen på farmacevter på lång sikt ska skada apoteksbranschen behöver utvecklingen vända snarast.

Bidra därför gärna till att lyfta fram farmacevtyrkena så att löftet om en bättre apoteksmarknad, med större tillgänglighet, kan infrias.

Anna Nörby Gennerud

Mest läst