Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Jurister granskar incident

Socialstyrelsen har fått in en anmälan av incidenten på Doc Morris i Sollentuna, där personal tog blodprov på tolv apoteksbesökare med begagnade lansetter. Om verksamheten betraktas som hälso- och sjukvård kan straffet för apotekskedjan bli kännbart.

När Doc Morris i mitten av april erbjöd kunder blodprovstagning på sitt apotek i Sollentuna centrum, gick det på tok. Som Dagens Medicin rapporterade igår stacks tolv kunder med nålar som använts tidigare.

Knäckfrågan är om provtagningen kan anses ha gjorts inom hälso- och sjukvården. 

Enligt Doc Morris var personen som utförde de 12 aktuella glukos- och hemoglobintesterna apoteksassistent, men hade utbildning i att utföra testerna.

– Vi har dock haft legitimerade medarbetare som också har utfört testerna, säger Märit Wikström, kommunikationschef på Doc Morris.

– Vi har fått in en anmälan i förenklad form från Doc Morris och våra jurister utreder nu om det kan anses handla om hälso- och sjukvård eller inte, säger Andor Wagner, ansvarig för apotekstillsyn på Socialstyrelsen.

När är de klara?

– Helst för tio minuter sedan. Hör jag inget kommer jag att tala med dem senast i morgon. Jag är angelägen att få besked i ärendet, säger Andor Wagner.

– Om verksamheten skulle klassas som hälso- och sjukvård kan konsekvenserna bli kritik, deslegitimation av personal och ytterst nedstängning av verksamhet med hänvisning till patientsäkerhetslagen.

– I annat fall faller det utanför vårt område, det är ju inte förbjudet för gemene man att ta blodprov. Men om någon vill driva fallet finns då möjlighet till att gå den civilrättsliga vägen, säger Andor Wagner.

Mest läst