Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Första läkemedlet mot bindvävssjukdom

Det första läkemedlet för behandling av Dupuytrens kontraktur finns nu tillgängligt i Sverige.

Xiapex godkändes inom EU för behandling av Dupuytrens kontraktur, som leder till fingrarna kröks och inte kan rätas ut, för en månad sedan. Sjukdomen, som drabbar bindväven i händerna, är särskilt vanlig i Norden och kallas därför ibland för vikingasjukan. Drygt 700 0000 svenskar beräknas ha sjukdomen.

Läkemedlet Xiapex ges som injektion och är det första alternativet till operation. Det bryter ned bindväv och gör att fingret kan sträckas ut efter injektionen.

– Xiapex är ett nytt välkommet alternativ till operation och de risker som är förknippade med operativa ingrepp, exempelvis infektion eller kärl- eller nervskada, säger Stephan Wilbrand, verksamhetschef på handkirurgiska kliniken vid Akademiska sjukhuset, i pressmeddelandet från Pfizer.

Mest läst