Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Liten risk med japanska läkemedel

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har efter olyckan i Fukushima börjat se över och undersöka risken för radioaktiva ämnen i japansktillverkade läkemedel. Risken för radioaktiv smitta bedöms som mycket liten, hävdar de.

Utbytet av information med japanska myndigheter och andra regulatoriska myndigheter runt om i världen, skriver EMA på sin hemsida, har gjort att de bedömer risken för radioaktiv smitta i japanska mediciner som mycket liten eller obefintlig.

Läkemedelstillverkare i distrikt nära Fukushima ombeds testa sina produkter för cesium med flera radioaktiva ämnen innan de exporteras. Japanska myndigheter uppger, enligt EMA, att endast ett fåtal läkemedel tillverkas i de delar av landet som ligger nära det havererade kärnkraftverket.

Mest läst