Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Privat företag får tillverka extempore

I dag fick Unimedic AB tillstånd av Läkemedelsverket att tillverka extemporeläkemedel, mediciner som är specialanpassade till enskilda personer. Det är första gången på fyrtio år som en privat aktör får ett sådant tillstånd.

Unimedic lämnade in en ansökan om att få bli så kallat extemporeapotek tidigare i år, vilket även statliga APL, Apotek Produktion & Laboratorier AB, gjorde. APL – som fram till förra sommaren var ett dotterbolag till Apoteket AB, men sedan dess ligger under Socialdepartementet – har varit ensamma om att förse den svenska sjukvården med extemporeläkemedel.

– Utan en fungerande extemporemarknad kan inte patienterna få sina medicinska behov tillgodosedda fullt ut. Vi har alla förutsättningar att bli ett privat kundanpassat alternativ till det statliga monopolet APL, säger Christer Ahlberg, styrelseordförande för Unimedic, i ett pressmeddelande.

Det är första gången sedan 1960-talet som ett privat företag får tillstånd att tillverka specialanpassade läkemedel.

– Vi är väl förberedda för tillverkning och startklara för leverans av flera nya produkter under hösten och så fort infrastrukturen på marknaden är säkerställd, vilket den enligt Socialdepartementet ska vara i september i år, säger Christer Ahlberg.

Mest läst