Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Mobilen påminner om vaccination

Det kommer allt fler läkemedelsrelaterade så kallade applikationer för Iphone och android-mobiler. Den senaste är "fästing-appen", som varnar för fästingar och påminner när det är dags för en ny vaccinationsdos.

Den nya applikationen visar vilka områden där risken för fästingöverförd hjärnhinneinflammation, TBE, är som störst. Dessutom visar den via gps vägen till närmaste vaccinationsställe och påminner om när det är dags att fylla på dosen.

Förekomsten av TBE har ökat de senaste tio åren och smittan upptäcks hela tiden på nya ställen – senast Örebro, Dalarna och Bollnästrakten. Största riskområdet är dock Södermanland, där 25 personer drabbades av TBE förra året. 40 procent av de drabbade får bestående skador i form av exempelvis huvudvärk och minnesstörningar.

På grund av den myckna snön tror bedömare att fler fästingar kan ha överlevt vintern än vanligt.

– Det kan bli ett fästingår i år med tanke på att fästingarna varit skyddade under vinterns tjocka snötäcke, säger Rolf Gustafson, medicinsk direktör på Baxter, som tagit fram den nya mobiltjänsten.

Mest läst