Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Snabb väg till rådgivning får kritik

Apoteket AB snabbutbildar kassapersonal i egenvård. En 15 veckor lång kurs ger enligt företaget tillräcklig kunskap för att rekommendera läkemedel. Facket är kritiskt.

Enligt Läkemedelsverkets föreskrifter måste den som driver apotek se till att samtliga personer som ger information och rådgivning om läkemedel har kompetens för detta.

I första hand ska informationen lämnas av en farmaceut. Om andra, exempelvis apotekstekniker, lämnar information, måste den som driver apoteket enligt föreskrifterna  ”säkerställa att dessa personer har nödvändig kompetens för uppgiften”.

Apoteket AB startade i februari en intern utbildning i egenvårdsrådgivning riktad till främst kassapersonal inom företaget. Kraven är att man ska vara tillsvidareanställd i bolaget och ha någon typ av gymnasiekompetens. Till skillnad från exempelvis sommarjobbande farmacistudenter eller praktikanter från apoteksteknikerutbildningarna behöver dessa personer inte ha läst några farmacirelaterade eller naturvetenskapliga ämnen alls på universitets-, KY- eller gymnasienivå.

Efter den 15 veckor långa kursen ska de anställda, enligt kursbeskrivningen, kunna ge råd inom de vanligaste egenvårdsindikationerna och även kunna rekommendera relevanta produkter – inklusive läkemedel.

17 personer går utbildningen och en liknande kurs startar i Göteborg nu i april.

Är den här utbildningen en genväg till en roll som apotekstekniker?

– Nej, apotekstekniker är en yrkestitel. Det här utbildningen ger den företagsinterna titeln rådgivare i egenvård. Det är oklart hur den värderas av andra kedjor, säger Lotta Pälvärinne, receptarie och kursansvarig på Apoteksakademin, en utbildningsenhet inom Apoteket AB.

Magnus Dahlander, styrelseledamot och representant för studentsektionen i Sveriges Farmacevtförbund, är kritisk.

– Den här kursen representerar ytterligare en sänkning av den kompetens som man anser behövs för att ge råd om läkemedel, säger han.

Hur säkerställs att de som går kursen har tillräckliga kunskaper för att ge råd om läkemedel?

– Det är ytterst apotekschefens ansvar att kontrollera och bedöma om personen får ge råd om läkemedel, säger Lotta Pälvärinne.

Mest läst