Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Apoteken måste öka sina lager”

Den sämre lagerhållningen är ett stort problem på den nya apoteksmarknaden, enligt flera av deltagarna vid gårdagens debatt om omregleringen. Krister Westerlund, ordförande för Alzheimerföreningen, uppmanade apoteken att göra sina lager större.

Som Svensk Farmaci skrivit tidigare har apoteken på den nya marknaden generellt mindre lager än vad som var fallet på monopoltiden.

Förklaringar som framförts är bland annat praxis och regler för returer och generisk substitution samt de nya kommersiella villkoren i branschen.

Även om tillgängligheten till apotek ökat, kan tillgängligheten till läkemedel för patienterna därför i själva verket ha minskat.

Krister Westerlund, ordförande för Alzheimerföreningen i Sverige, framförde den åsikten under en debatt om omregleringen i Östra Reals aula i Stockholm igår.

– Att ta sig till apoteket är ofta en ganska stor ansträngning för våra medlemmar. Det är inte roligt att mötas av beskedet att läkemedlet inte finns inne. Se till att ni har åtminstone något av de vanliga alzheimerläkemedlen inne, sa Krister Westerlund med adress till apoteksverksamma farmacevter bland åhörarna.

Även läkaren Magnus Nisell berättade att han hört liknande negativa erfarenheter beskrivas av sina patienter.

Thomas Eriksson, ansvarig för apoteksrelationer på läkemedelsföretaget Abbott, tog upp problemet. Han spådde att samarbetsprojekt och nya tekniska och logistiska lösningar kan komma att förbättra tillgängligheten framöver.

Debatten anordnades av Sveriges Farmacevtförbunds sektioner för industri- och offentliganställda samt förbundets Stockholmskretsar.

Mest läst