Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

SOAF ny intressent i apotekssektorn

SOAF, en förening för det tjugotal oberoende apoteksaktörer som startat helt själva, håller på att ta form. Fredrik Skepp, Foxfarmaci, är ordförande.

SOAF står för Sveriges Oberoende Apoteksaktörers Förening. Fram till föreningens konstituerande stämma i maj titulerar sig Fredrik Skepp, vd på Foxfarmaci, ordförande i föreningen. Apotekaren Robert Svanström, Broapoteket i Stockholm, har tagit rollen som vice ordförande.

Samarbetet syftar dels till att utbyta kommersiella erfarenheter och söka samarbeten, dels till att försöka förbättra de små aktörernas förutsättningar på marknaden.

– Den enskilda, lilla apoteksaktören har inte varit en prioritering i avregleringen. Som liten är man hårt pressad från alla håll, ofta med stora privata risker. Vi kommer att försöka utveckla samarbeten inom alla områden där synergier och skalfördelar finns, säger Fredrik Skepp.  

Föreningen har hittills haft två möten och kommer alltså att ha sitt första årsmöte och stämma i maj.

Hur många små, fristående aktörer finns det?

– Vi har i nuläget ett 20-tal på vår sändlista, säger Fredrik Skepp.

Bland de små aktörerna återfinns – förutom Foxfarmaci – P/S Apotek, Apoex och Broapoteket i Stockholm, Skåneapoteket i Löddeköpinge, Apoteksamariten i Uppsala samt entreprenörer i bland annat Heby, Luleå och Falkenberg.

Föreningens påverkansarbete kommer, enligt ett pressmeddelande idag, att bedrivas inom ramen för Sveriges Apoteksförening, där flera av SOAF:s medlemmar är med.

Mest läst