Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Self-care och mindfulness

Med start från förra veckan började jag att intensivt studera inför mina sluttentor som infaller nu i veckan. Som uppsalastudent är jag ju van vid att fokusera på endast en kurs i taget, men nu är det hela tre kurser som ska tenteras under samma vecka!! Hur ska det här gå?
Som tur är har vi fått praktisera stora delar av teorin under labbarna, vilket underlättar mycket.
Något som jag också uppskattar är hur en del professorer tar några minuter från undervisningstiden för ”self-care breaks” då vi sluter ögonen i några minuter och utför avslappningsövningar. Professorerna på universitetet är fullt medvetna om att eleverna är stressade över skolan och att många också jobbar extra för att betala sina skolavgifter. De försöker dra ner på stressnivån genom att kontinuerligt be om konstruktiv feedback från studenterna angående planering och upplägg av kurserna samt att gå genom att föreslå stressövningar.
”Mindfulness” är något som man förespråkar aktivt inom fakulteten då studenterna oftast har väldigt mycket som ska göras under en kortare period. De uppmuntrar studenterna att fokusera på det som sker just nu och inte stressa över nästa veckas uppgifter och tentor. Att ha en extremt god framförhållning med studierna är nästintill omöjligt när man läser så många kurser paralellt och studieplaneringen blir därför mycket annorlunda än vad man kanske är van vid hemma.

Nu har jag i alla fall tagit mig igenom två av veckans sluttentor, vilket känns jättebra! Nu är det bara en kvar!

Mest läst