Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Verk trappar upp mot falska läkemedel

Falska läkemedel är ett problem som ökat under en lång tid. Ett skäl är den växande internethandeln.

Falska läkemedel har blivit ett så stort problem att Läkemedelsverket startar en speciell enhet som enbart ska arbeta mot illegal försäljning och olaglig tillverkning av kopierad eller falsk medicin, uppger nyhetskanalen.

– Vi ska arbeta mer systematiskt och effektivare. Vi har haft en olagagrupp, men nu höjer vi statusen på den gruppen och gör en enhet av den, säger Per-Åke Sandvold, enhetschef, enheten för kontroll av narkotika och olaglig läkemedelsförsäljning på Läkemedelsverket.

Viagra är ett exempel på medicin som ofta kopieras och säljs som falskt läkemedel över internet. Förutom att de kan vara verkningslösa har även rena gifter påträffats i falska läkemedel. Antalet svenskar som kan tänka sig att köpa läkemedel över internet har fördubblats under senare år. Samtidigt uppskattar bedömare att någon procent av läkemedlen som säljs på europeiska apotek är förfalskade.

– Vi har än så länge inte stött på något fall i Sverige, men det är nog en tidsfråga. Det värsta scenariot är om det här skulle komma ut i den legala handeln, på apoteken, säger Per-Åke Sandvold.

EU-parlamentet röstade i februari igenom en ny lag som ska försvåra försäljningen av falska läkemedel. Läkemedelsförpackningar ska märkas med ett särskilt spårnummer och försäljningen över internet ska styras upp bland annat med hjälp av en särskild logotyp som enbart godkända internetapotek får rätt att använda.

Om ministerrådet godkänner de nya reglerna kan de träda i kraft från år 2013.

Mest läst