Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Mycket högre risk för narkolepsi

En ny undersökning tyder på att barn och ungdomar som vaccineras med Pandemrix löper fyra gånger högre risk att drabbas av narkolepsi.

Läkemedelsverket har, tillsammans med bland andra Karolinska Institutet, gått igenom alla narkolepsifall mellan 1 oktober 2009 och 31 december 2010. Fallen har jämförts med information från vaccinationsregistret.

Resultatet är en fyrfaldigt ökad risk, vilket innebär att 3 av 100 000 vaccinerade barn drabbas. För vuxna verkar det inte finnas någon risk för narkolepsi.

Resultaten bekräftar de som nyligen kommit från en finsk undersökning. Där sågs en niofaldigt ökad risk för narkolepsi hos barn och ungdomar under 20 år.

Läkemedelsverkets uppfattning att barn och ungdomar inte bör vaccineras med Pandemrix har stärkts av den nya studien, uppger de i ett pressmeddelande.

Läkemedelsverket kommer även att göra en uppföljande studie av narkolepsi och vaccination, som bland annat ska se på sjukdomsförlopp och eventuella bidragande orsaker. Den studien presenteras till sommaren.

I fredags beslöt Socialstyrelsen att ändra sin behandlingsrekommendationen för Pandemrix i linje med fynden.

Mest läst