Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Kosttillskott innehåller läkemedel

I en ny rapport varnar Läkemedelsverket och Livsmedelsverket för att vissa kosttillskott innehåller läkemedel. Innehållet framgår inte heller av förpackningarna.

De bägge myndigheterna har tillsammans granskat 43 olika kosttillskott och i dem funnit ämnen som acetylcystein (slemlösande läkemedel) och GABA (en signalsubstans). I fler fall framgick det inte av förpackningarna vad produkterna innehöll.

– Innehållet av läkemedelssubstanser kan leda till biverkningar som i detta sammanhang är svåra att spåra om innehållet inte deklarerats tydligt, säger Bo Bergman, läkare vid Läkemedelsverket, i ett pressuttalande.

Åtta av de 43 kosttillskotten innehöll substanser som gör att de skulle kunna klassificeras som läkemedel. Dessutom såldes flera av dem med oseriösa påståenden, exempelvis att de förebygger cancer och dämpar herpesinfektioner. Endast två av de drygt fyrtio förpackningarna uppfyllde kraven på märkning.

Samtliga kosttillskott hade köpts in från svenskspråkiga webbsidor.

– Av det vi sett i vår undersökning verkar det som att internetförsäljning av kosttillskott i stor utsträckning är oseriös, säger Inger Andersson, generaldirektör på Livsmedelsverket.

Mest läst