Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Dubbla apotek på sjukhuset i Kalmar

Länssjukhuset i Kalmar fick två öppenvårdsapotek när Vårdapoteket startade apotek där 1 mars. Det är också företagets första nyetablering, utöver de 24 som de tagit över från Apoteket AB.

– Eftersom vi inte hade apotek i Kalmar så fick vi söka apotekstillstånd. Vi måste kunna expediera recept, men vi har inte byggt apoteket för att ha det som primärt fokus, berättar Tony Rydberg, vd för Vårdapoteket.

Sedan tidigare har Apoteket AB ett apotek på sjukhuset, Apoteket Sundet.

Efter att Vårdapoteket vunnit en upphandling när det gäller att försörja sjukhusen i Kalmar, Västervik och Oskarshamn med läkemedel behövde de söka apotekstillstånd från Läkemedelsverket. De kommer inte att marknadsföra att de även expedierar recept, men hjälper de privatkunder som besöker dem.

Sedan ett par år tillbaka kan landstingen antingen sköta sjukhusens läkemedelsförsörjning själva eller lägga ut verksamheten på entreprenad. Vårdapoteket vann den första upphandlingen, i konkurrens med bland andra Apoteket Farmaci, och har sedan dess vunnit flera andra.

Hur Vårdapoteket planer ser ut i framtiden, när det gäller fler öppenvårdsapotek eller geografisk spridning, är Tony Rydberg förtegen om.

– Vi har expanderat framför allt genom att vara avtalsaktörer. Sedan kan man inte utesluta att vi kommer att etablera helt andra öppenvårdsapotek, men det vill jag inte kommentera, säger han.

Mest läst