Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Debatten rasar om norska läkemedelspriser

Förra sommaren kom en norsk forskningsrapport som hävdade att Norge har Västeuropas lägsta läkemedelspriser. Rapporten fick skarp kritik i ett granskande teveprogram häromveckan. Nu går forskarna i svaromål.

Sommaren 2010 presenterades en rapport från norska forskningsstiftelsen SNF som hävdade att Norges läkemedelspriser var bland Europas billigaste.

– Studien visar att om vi hade importerat danska eller svenska läkemedelspriser till Norge, så skulle priserna i Norge ha ökat med10-30 procent, sa Oddbjorn Tysnes vid norska Apotekforeningen i ett pressuttalande när studien presenterades.

I Norge förhandlar apotekskedjorna om generikapriser med industrin. Priset till kund är däremot standardiserat och mellanskillnaden hamnar hos apotekskedjorna. Där gäller också det så kallade trinnprissystemet, vilket innebär en prisreduktion på generika. I Sverige godkänner Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, de priser som generikaföretagen ansöker om och apoteken får ett fast påslag per såld förpackning.

Häromveckan kritiserades SNF:s studie skarpt i det norska teveprogrammet Brennpunkt. Journalisterna i programmet hävdade att rapporten hade fel. 17 av 21 av de mest sålda generiska preparaten är billigare i Sverige och Danmark,hävdade de efter att ha jämfört priserna vid inköp i de tre länderna.

I en debattartikel på norska forskningssajten forskning.no slår nu forskarna bakom rapporten tillbaka. De svarar att deras prisjämförelse inte handlar om generikapriser i första hand, utan om vad norska läkemedel kostar utifrån deras omsättning.

De menar att det blir missvisande att jämföra enbart generikapriser när det säljs mer originalläkemedel i Sverige och Danmark än i Norge. Istället har de jämfört genomsnittspriser för läkemedel med samma verksamma substans, vare sig det är generika eller original.

Mest läst