Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Protester mot ojämn förskrivning

Förskrivningen av av den dyra cancermedicinen Herceptin varierar stort mellan olika landsting, trots god effekt på aggressiv bröstcancer. Det är oacceptabelt, hävdar Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation, BRO.

Enligt en undersökning som tidningen Dagens Nyheter gjort är det stora skillnader mellan olika landsting när det gäller hur många bröstcancerpatienter som får tillgång till läkemedlet Herceptin. Det visar statistik från Apotekens Service som de tagit del av.

Läkare i Jämtland skriver enligt statistiken ut tre gånger så mycket Herceptin per tusen innevånare som kollegorna i Västernorrland.

– Det är inte acceptabelt. För oss är det självklart att man som patient ska få likvärdig vård oberoende av var man bor och får sin behandling, säger Elizabeth Bergsten Nordström, ordförande i Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation, BRO, i ett pressuttalande.

Studier har visat att risken för återfall hos kvinnor som har den aggressiva bröstcancerformen HER2-positiv kan halveras om de få Herceptin. Men behandlingen är dyr, runt 300 000 kronor per år.

– Alltför ofta får vi rapporter om att bröstcancersjuka patienter, med HER2-positiv bröstcancer, inte får behandling med Herceptin, sannolikt av kostnadsskäl, säger Elizabeth Bergsten Nordström.

– Det tycks bero på olika prioritering i landstingen eftersom det inte finns någon biologisk förklaring. Så kan vi inte ha det, säger Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm till Dagens Nyheter.

Mest läst