Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Vaccin slår mot olika influensor

Det norska läkemedelsföretaget BioNor Pharma arbetar med att ta fram ett vaccin som ska fungera mot olika slags säsongsinfluensor. Vaccinet har en ny verkningsmekanism och står inför klinisk prövning.

Det influensavaccin som de norska forskarna arbetar med bygger på gemensamma nämnare i olika virus, så kallade peptider, proteindelar som aktiverar immunförsvaret.

– Vi har gått in och analyserat aminosyresekvenserna i de här proteinerna och funnit områden som är gemensamma. Därefter har vi forskat på hur vi kan förändra dessa sekvenser så att de stimulerar immunförsvaret för största möjliga andel av befolkningen, säger Maja Sommerfelt, forskningsledare vid BioNor Pharma, till den norska vetenskapsajten Forskning.no.

Tanken är att de på sikt ska få fram ett universalvaccin mot flertalet säsongsinfluensor. Det ökar träffsäkerheten betydligt mot att, som idag, vaccinera mot olika influensatyper. Det nya vaccinet verkar på ett nytt sätt och tillåter viruset att invadera kroppens celler.

– Man blir smittad och infekterad, men vaccinet triggar våra immunförsvarsceller, som letar sig fram till och förstör de infekterade cellerna. De tar helt enkelt bort virusfabrikerna. Därmed kan inte sjukdomen sprida sig i vår kropp och vi blir inte så sjuka som vi skulle ha blivit annars, säger Maja Sommerfelt.

Det nya vaccinet befinner sig i ett tidigt utvecklingsstadium och har ännu inte prövats kliniskt. De norska forskarna på BioNor Pharma tror därmed att det tar sju-åtta år innan ett eventuellt universalvaccin mot influensa finns tillgängligt på marknaden.

Mest läst