Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Felmedicinerade patienter dyra för vården

Patienter som söker akutvård på grund av felanvända läkemedel kostar mer än andra patienter.

Forskarna bakom studien uppger att det är den första vetenskapliga undersökningen av kostnad och hälsoutfall för patienter som söker akutvård på grund av felmedicinering. Studien har publicerats i Annals of Emergency Medicine.

Undersökningen visade ingen skillnad i dödlighet mellan patientgrupperna, men de som sökte akut på grund av läkemedelsrelaterade besvär hade 50 procents högre risk att bli inlagda och 20 procents högre risk att behöva återbesök i primärvården än andra akutvårdspatienter.

– Vad vi ser är att dessa händelser är vanliga och att dyrbara, både när det gäller patienthälsa och användning av sjukvårdsresurser, säger Corinne Hohl, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande från universitetet.

– Vi vet också att dessa incidenter är svåra för läkare att känna igen och att närmare 70 procent av dem kan förebyggas.

Forskarlaget bakom studien efterfrågar bättre förmåga och möjligheter att känna igen när sjukdomssymptom beror på biverkningar, interaktioner eller dålig följsamhet.

– För tillfället spenderar vi mycket tid med att försöka ta reda på vad som är fel med patienterna och ändå missar vi ofta att det handlar om ett läkemedelsrelaterat problem. Följden blir att vi ofta sänder hem patienter som fortsätter med en skadlig medicinering, säger Corinne Hohl.

Enbart i British Columbia behandlas, enligt forskarna bakom studien, 210 000 personer årligen för sjukdom som beror på felaktig läkemedelsanvändning – och det till en kostnad av 49 miljoner dollar.

Mest läst