Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Avreglerad marknad ger nya webbtjänster

Den nya apoteksmarknaden med många nya apotek och aktörer har lett till nya webbtjänster med syfte att samla och göra information överskådlig.

Webbtjänsten apoteksinfo.nu innehåller öppettider, kontaktinfo och länkar för samtlig svenska apotek. Tanken är att förenkla för förskrivare och kunder.

– Jag har själv mött personer som berättat att de försökt få tag i öppettider till närmsta apotek på nätet, men eftersom de inte vetat vilken kedja apoteket har tillhört så har det slutat med att de gått till butiksdörren för att kolla om apoteket är öppet. Väl där har de ibland mötts av stängda dörrar och fått återkomma dagen efter, säger en av sajtens grundare, Jonathan Börjesson, i ett pressuttalande.

Samtidigt lanseras en ny webbaserad förskrivarmatrikel, Aposök, som vänder sig till samtliga apotek – oavsett ägare. Den ska innehålla kontinuerligt uppdaterad information om förskrivare. Med hjälp av den ska farmacevten snabbt kunna kontrollera att förskrivaren har rätt behörighet och att receptet inte är stöldanmält.

Systemet ska samla information från bland annat Socialstyrelsen och användaren ska kunna söka på exempelvis förskrivarens personuppgifter för att ta fram information om begränsad förskrivningsrätt, dispenser eller indragen legitimation.

Liknande webbprojekt drogs igång redan innan monopolet avskaffades. Apoteksfakta.se till exempel är en sida med information om utförsäljning av apotek, apoteksmonopolets historia med mera. Men den innehåller även allmän läkemedelsinformation och varningar för internethandel av läkemedel.

Mest läst