Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Dags att slänga ut kosttillskotten från apoteken”

Kosttillskott kan framstå som harmlösa hälsopreparat. Men vetenskapliga studier har svårt att visa någon allmän nytta av dem. Samtidigt visar studierna allt fler belägg för att de är förknippade med en ökad risk för bland annat cancer.

Dagens apotekskedjor vill gärna se sig själva som en mer integrerad del av hälso- och sjukvården. Och visst finns den farmaceutiska kunskapen hos de anställda farmaceuterna för att guida patienterna i sin fortsatta läkemedelsbehandling.

På apoteket kan patienterna få svar på alla tänkbara frågor om hantering, effekt och biverkningar av utskrivna läkemedel. En service som kommer att utvecklas ytterligare i försöken med farmaceutiska tjänster senare under hösten. Men det är ändå något som skaver.

För om apoteken ska vara en del av hälso- och sjukvården måste relationen till patienten bygga på att de i alla lägen agerar med patienternas bästa för ögonen. Det får inte finnas några tvivel om vilka motiv de har.

Samtidigt säljer varenda apotekskedja kosttillskott, många av dem marknadsför till och med sina egna märken.

Kosttillskott kan framstå som harmlösa hälsopreparat. Men faktum är att en massiv vetenskaplig dokumentation pekar på att nyttan med kosttillskott endast går att visa för personer med en dokumenterad brist av ett visst ämne.

Istället har ett stort antal studier visat att slentrianmässigt intag av kosttillskott bland annat ökar risken att utveckla cancer. Nu börjar forskarna förstå varför.

Antioxidanterna i kosttillskotten skyddar både friska celler och cancerceller vilket innebär att de kan påskynda utveckling och spridning av cancer och metastaser.

Livsmedelsverket har länge försökt begränsa kosttillskotten i Sverige med hänvisning till hälsorisken. Bara att dessa preparat finns på apoteken legitimerar deras användning.

Det rimmar illa att å ena sidan vilja vara en mer integrerad del av hälso- och sjukvården och å andra sidan saluföra preparat som ökar risken för cancer.

Det är därför dags att slänga ut kosttillskotten från Sveriges apotek. De har inte där att göra.

I mitt huvud just nu …

Jag hoppas
Rysslands invasionskrig i Ukraina har nu pågått i mer än sju månader. Jag hoppas att Ukrainas militär kan slå tillbaks de ryska invasionsstyrkorna och nå en varaktig fred innan vintern kommer.

Jag hoppas
De nya virusvarianterna av covid-19 verkar ge en allt mildare infektion samtidigt som nya uppdaterade vaccin kommer i snabb takt. Jag hoppas att vi nu kan få kontroll på pandemin och kunna återgå till ett mer normalt liv.

Jag hoppas
Sverige befinner sig i skrivande stund i ett knepigt parlamentariskt läge – igen. Jag hoppas att det går fortare denna gång att bilda en fungerande regering.

Andra läser