Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Många säljer receptfria läkemedel utan att kolla legitimation

Över hälften av de butiker, kiosker och bensinmackar som säljer receptfria läkemedel i Helsingborg kontrollerar inte om kunderna är över 18 år, enligt en undersökning av kommunens tillståndsenhet.

Helsingborgs stad har under sommaren undersökt hur väl reglerna vid försäljning av åldersbegränsade varor följs. De lät personer som fyllt 18 år, men skulle kunna tas för att vara yngre, genomföra kontrollköp av receptfria läkemedel, tobak och e-cigaretter utan att visa legitimation. Kontrollköpen genomfördes vid två olika tillfällen på samtliga butiker i Helsingborgs kommun som registrerat att de säljer dessa produkter.

Undersökningen visar att 20 av 36 försäljare av receptfria läkemedel inte krävde legitimation för att kontrollera att kunden var över 18 år. Enligt Helsingborgs stads riktlinjer ska alla som ser ut att vara under 25 år visa legitimation för att få köpa receptfria läkemedel.

Tillståndsenheten ser, enligt sitt nyhetsbrev, allvarligt på resultatet. Butikerna har nu meddelats att nya kontrollköp kommer att genomföras framöver för att se till att riktlinjerna följs.

Vid försäljning av tobak och e-cigarett var efterlevnaden bättre, visar undersökningen. Ungefär 68 procent av de som säljer e-cigaretter samt 87 av 97 de som säljer tobak krävde giltig legitimation av kunden. Även där kommer fortsatta kontrollköp att genomföras.

Receptfria läkemedel säljs i matbutiker, kiosker och tobaksaffärer.

Receptfria läkemedel i mataffären.

Andra läser