Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotekare leder bästa vårdcentralen

Vårdcentralen i Brösarp på Österlen leds av en apotekare – och har utsetts till Skånes bästa vårdcentral. Svensk Farmaci ringde upp verksamhetschefen Eva Rekman.

Region Skåne har utsett vårdcentralen i Brösarp till Skånes bästa vårdcentral 2017.

Priset belönar bland annat vårdcentralens arbete med äldre och kroniskt sjuka. Vårdcentralen på Österlen har också fått många positiva patientomdömen.

Vårdcentralen är relativt unik så till vida att den leds av en apotekare: Eva Rekman som varit verksamhetschef sedan sommaren 2011.

Enligt henne är det flera saker som lett till de goda resultaten för vårdcentralen.

– Det handlar om glädje, personligt ansvar, god arbetsmiljö och kontinuitet. Det här priset gör att vi kommer att sträcka på oss lite extra, sa hon i samband med prisutdelningen i mitten av oktober enligt ett pressmeddelande från Region Skåne.

Svensk Farmaci ringde upp Eva Rekman och bad henne berätta lite om sin yrkesbakgrund.

– Jag har tidigare länge jobbat som informationsapotekare på vårdcentraler, och även genomfört läkemedelsgenomgångar på vårdcentraler som konsult. Det senare gjorde jag bland annat på halvtid i sex år på vårdcentralen i Skurup, berättar hon.

Framgångsfaktorer för karriären inom sjukvården tror hon själv varit att hon jobbat bredvid Region Skåne i många år, lärt sig primärvården genom långvarigt arbete på vårdcentraler – och att hon har ledaregenskaper.

Vad har din apotekarexamen gett dig i din nuvarande yrkesroll?

– Förutom läkemedelskunskaperna tycker jag att det är en fördel att jag hamnar lite mitt emellan läkarna och sjuksköterskorna, som ju är de stora personalgrupperna på vårdcentraler. Jag kan på något vis förstå båda sidorna, säger hon.

Andra läser