Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Farmaceuternas dag firas i hela världen

För åttonde året firas idag den internationella farmaceutdagen på FIP:s initiativ. Dagen uppmärksammas på olika sätt världen över. I Norge deltar statsministern i högtidlighållandet och i Sierra Leone firas det med blåsorkestrar på gator och torg.

Årets tema för den internationella farmaceutdagen lyder “From research to health care: Your pharmacist is at your service”.

– Temat valdes för att återspegla de många bidrag som apoteken och farmaceuterna världen över gör för att bidra till ett liv i hälsa. Det handlar ju om allt från forskning och utveckling av läkemedel, utbildning av framtida läkare och läkemedelsforskare samt i egenvård och receptexpedition med tillhörande läkemedelsrådgivning, säger Lars-Åke Söderlund, apotekare som nyligen omvaldes som styrelseledamot i FIP:s exekutivkommitté för öppenvårdsapotek och som dessutom är ordförande i organisationens programkommitté för kommande kongresser.

Som tidigare år bjuder Sveriges Farmaceuter medlemmar och deras kollegor på tårta dagen till ära, och offentliggör vilka som får utmärkelserna Årets Farmaceut och Årets Farmacistudent.

Dagen uppmärksammas på olika sätt världen över.

I Norge besöker självaste statsministern farmaceutförbundets styrelsemöte dagen till ära. Priset Årets Farmasøyt delas sedan ut på Sentralen i Oslo. Pfizer Norge har lagt ut en videohälsning till alla landets farmaceuter.

I Sierra Leone är det parader med blåsorkester på gatorna som gäller. Apotekarsällskapets västra och östra avdelningar firar på varsitt håll och sällskapets generalsekreterare påminner om en utfästelse i sex punkter om vad allmänheten kan förvänta sig av apotekarprofessionen.

Royal Pharmaceutical Society i Storbritannien låter dagen till ära apotekare berätta om sina stoltaste ögonblick i yrkeskarriären.

FIP har producerat en kampanjvideo på sex olika språk. FIP erbjuder även farmaceuter att tillfälligt byta ut sina profilbilder i sociala medier via Twibbon.

Andra läser