Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Multi-tasking för apotekare på Koreas sjukhus

På St Mary's Hospital i stadsdelen Gangnam i Seoul, Sydkorea, går det en apotekare på 13 sjukhussängar. Ett studiebesök under FIP-kongressen var ögonöppnande för den svenska apotekaren Zahra Shah-Shahid.

Den årliga FIP-kongressen avslutades för några dagar sedan i Seoul, Sydkorea.

En av de svenska deltagarna var Zahra Shah-Shahid som arbetat många år som chef för farmaceutiska kunskapstjänster på Apoteket AB.

För henne var ett studiebesök på St Mary’s Hospital i Seoul en av kongressens höjdpunkter. Här finns det 1320 sjukhussängar – och inte mindre än 103 anställda apotekare och 28 apoteksassistenter.

– Det var imponerande att se vilken helhetskoll på läkemedelsfrågorna de hade. De skötte allt från kliniska prövningar, delning av läkemedel, läkemedelsgenomgångar, slutenvårdsdos, administration, förpackning av läkemedel till hemgående patienter, cytostatikaberedning och läkemedelsförsörjning till avdelningar. De drev också en sorts läkemedelsinformationscentral och hade i vissa fall specialistfunktioner inom till exempelvis dialys och lungsjukvård. Apotekarna administrerade inte mindre än 89 pågående kliniska prövningar parallellt på sjukhuset. Deras vision var att ha den bästa farmaciservicen i världen och de var väldigt stolta över det som de hade åstadkommit, berättar hon.

– Det finns ett stort värde och lärande i att studera hur läkemedelsfrågor hanteras i andra länder, och det är en av poängerna med FIP-kongresserna, säger Zahra Shah-Shahid som gjorde sin fjärde FIP-kongress.

I nästa nummer av tryckta Svensk Farmaci samlar vi upp höjdpunkterna från årets FIP.

Andra läser