Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Svensk innovation tar steg mot klinik

Efter en börsintroduktion i oktober förbereder svenska Index Pharmaceuticals nu en fas IIb-studie av sin läkemedelskandidat cobitolimod mot ulcerös kolit.

Bolaget Index Pharmaceuticals i Karolinska institutets forskningspark KISP i Solna är uppbyggt kring läkemedelskandidaten cobitolimod (Kappaproct).

Molekylen har antiinflammatoriska egenskaper och prövas mot tarmsjukdomen ulcerös kolit. Läkemedlet angriper sjukdomen med en en helt ny verkningsmekanism.

– Vår formulering är en vattenlösning som förs in i ändtarmen via en enema. Effekten är lokal i tjocktarmen och det systemiska upptaget är lågt. Det ger en potentiellt gynnsammare säkerhetsprofil än dagens läkemedel mot ulcerös kolit, berättar Pernilla Sandwall, apotekare och verksamhetschef på Index.

Hon hade en nyckelroll i genomförandet av fas II-studien COLLECT där den primära effektvariabeln inte uppnåddes, men där fördefinierade sekundära effektvariabler möttes.

I oktober genomförde bolaget en börsintroduktion. Syftet var att få in kapital till en fas IIb-studie där patienter med medelsvår eller svår sjukdom ska ingå.

– Nu är vi noterade, vilket varit en intressant och lärorik resa. Vi kan nu fortsätta med nästa kliniska studie vilket känns jätteroligt, säger hon.

Studien, CONDUCT, är tänkt att genomföras i 11 länder inklusive Sverige och på cirka 80 kliniker. De första patienterna ska rekryteras till våren.

Utfaller CONDUCT positivt behöver bolaget sannolikt hitta en partner bland Big Pharma-bolagen för att ta utvecklingsprogrammet vidare i fas III.

Styrelseordförande i Index är apotekaren Wenche Rolfsen, som har lång erfarenhet från bland annat Pharmacia och Quintiles. Apotekaren Uli Hacksell, tidigare professor i organisk kemi vid Uppsala universitet och med lång erfarenhet från FoU på både stora och mindre läkemedelsbolag (Astra, Acadia med mera), finns också i bakgrunden som styrelseledamot.

Läs mer om Index Pharmaceuticals och cobitolimod i tryckta Svensk Farmaci nr 5/16.

Mest läst