Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Första professorn i klinisk farmaci

Apotekaren Tommy Eriksson har utsetts till Sveriges första professor i klinisk farmaci. Han är en av de svenska pionjärerna inom fältet och brinner för att öka sjukvårdsnärvaron i farmaciutbildningarna.

Det historiska beslutet fattades av Malmö högskolas rektor Kerstin Tham den 31 mars i år.

I slutet av 1980-talet åkte Tommy Eriksson till Manchester i Storbritannien där apotekare deltog i det kliniska arbetet tillsammans med läkare på sjukhus. Han tog det nya arbetssättet med
sig tillbaka till Sverige.

– I början var mitt arbete ganska ostrukturerat, men ändå märktes det snabbt att detta var något som behövdes, det såg både jag och läkarna, säger han.

Han skapade efter en tid en systematisk modell där patienternas läkemedelslista kontrolleras vid inläggning, där en ordentlig läkemedelsgenomgång görs när patienten ligger inne och där
utskrivningsinformation skapas så att både patienten och nästkommande vårdgivare har bättre koll på patientens medicinering. Läs mer om modellen, Lund Integrated Medicines Management (LIMM), i tidigare artiklar här på sajten. Tommy Eriksson och hans kollegor har sedermera också dokumenterat modellens nytta i flera studier.

Tommy Eriksson har idag en stor del i det nya receptarieprogram vid Malmö Högskola som startar i höst, och hoppas även på att ett apotekarprogram ska bli verklighet.

Läs en längre intervju med Tommy Eriksson i tryckta Svensk Farmaci nr 3/16 som kommer ut nästa vecka.

Andra läser