Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Mycket måste hända vid sidan om ny utredning”

Sveriges Farmaceuter ser fram emot direktiven till regeringens aviserade nya apoteksutredning – men poängterar att mycket kan och måste hända på läkemedelsområdet vid sidan av denna.

Agneta Karlsson, statssekreterare hos sjukvårdsminister Gabriel Wikström, berättade vid en apoteksdebatt på Apotekarsocieteten i veckan att regeringen har planer på att tillsätta en ny utredning om apoteksmarknaden i år.

Hon signalerade ett visst missnöje med apotekssektorns utveckling, och meddelade att ambitionen med den nya utredningen inte blir att ”vrida klockan tillbaka” utan snarare att ”rätta till, komplettera och justera”.

Kristina Niemi är förbundsdirektör på Sveriges Farmaceuter.

– Vi ser fram emot direktiven till den kommande utredningen. Vi skulle välkomna ett rejält grepp om hur apoteken och farmaceuterna bättre kan nyttjas för att bidra till en förbättrad läkemedelsanvändning, säger hon.

– Samtidigt är det viktigt att regeringen inte tappar fart när det gäller andra åtgärder och aktiviteter på apoteks- och läkemedelsområdet. Efter den lyckade piloten vill vi exempelvis att Läkemedelsverket skyndsamt får ett uppdrag att utvärdera strukturerade läkemedelssamtal på apotek.

Debatten kan följas i efterhand här.

Andra läser