Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Sannolikt ett ovanligt scenario”

Apotek nekar flickor i yngre tonåren att hämta ut p-piller och andra preventivmedel, skriver RFSU:s tidskrift Ottar och TT. "Jag har svårt att tro att detta förekommer i någon större omfattning", kommenterar Kristina Fritjofsson, ordförande för Sveriges Farmaceuter.

Artikeln i RFSU:s tidning Ottar har fått spridning i flera medier sedan TT uppmärksammade den i morse.

Enligt artikeln har apotekspersonal på flera håll i landet nekat tjejer under 15 år att hämta ut preventivmedel.

Sveriges Farmaceuters ordförande Kristina Fritjofsson har själv lång erfarenhet av apoteksarbete och driver ett eget apotek i Uppsala.

– I sakfrågan, att apotek skulle neka utlämning av preventivmedel till unga tjejer, har jag väldigt svårt att tro att det är något som förekommer i någon större omfattning. I de konkreta fall som beskrivs i Ottars artikel är det svårt att avgöra vad som egentligen sagts och gjorts på apoteket, de inblandades versioner går isär. En farmaceut ska självklart arbeta enligt de regler och författningar som finns, säger hon.

Andra läser