Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Redo för problemlösning

Apotekaren Agneta Dorup är en nyckelperson i Sahlgrenska/Östras satsning Framtidens vårdavdelning. Hon förväntar sig en stor bredd av farmaceutisk problemlösning på den nya avdelningen.

Agneta Dorup kommer att jobba 70 procent på nya “Framtidens vårdavdelning” på Sahlgrenska/Östra i Göteborg som Svensk Farmaci skrev om i morse.

– Det är lite oklart exakt hur arbetet kommer att se ut, det lär växa fram. Lite är det nog så att vårdpersonalen inte vet vilken kunskap de saknar förrän de upptäcker det. Jag föreställer mig att jag får ta hand om alla typer av frågor från läkare och sjuksköterskor som handlar om läkemedel. Allt från hållbarhet, förvaring och dubbelmedicinering till olämpliga läkemedel till äldre, säger hon.

Agneta Dorup tog apotekarexamen 1988. Hon har bland annat jobbat med läkemedelsgenomgångar på äldreboenden och gått magisterprogrammet i klinisk farmaci.

Hon är van vid läkemedelshantering i sjukhusmiljö efter flera års arbete på sjukhusapotek, men hon har inte jobbat på avdelning förut.

Projektet Framtidens vårdavdelning löper i första hand i tre år och ska sedan utvärderas.

– Ett syfte med det här projektet är att ta reda på var en apotekare används bäst på en vårdavdelning som denna. Det ska bli väldigt spännande, säger Agneta Dorup.

Hur vanligt är det med kliniskt arbetande farmaceuter i Västra Götalandsregionen?

– De finns på flera håll inom regionen, men är inte så spridda på Sahlgrenska och Östra. På så vis blir det här lite av ett pionjärarbete i ett professionsperspektiv.

Andra läser