Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Gratis hiv-test på apotek i Kanada

I ett pilotförsök ska sjukvården i Vancouver, Kanada, testa att erbjuda gratis hiv-test på apotek. Ambitionen är att tidigt hitta smittade och rädda liv.

I syfte att tidigare hitta hiv-smittade personer som kan ges behandling och därigenom både minska ytterligare smittspridning och rädda liv kommer sjukvården i den kanadensiska delstaten British Columbia att på försök erbjuda gratis hiv-tester på två apotek i tvåmiljonersstaden Vancouver, enligt dagstidningen Vancouver Sun.

Testet kommer att ta fem minuter och hanteras av specialtränade apotekare. Båda apoteken ligger vägg i vägg med vårdcentraler, så kallade ”walk-in clinics”, som direkt kan hantera patienter som får ett positivt svar, ge dem stöd och hjälpa dem till vård och behandling.

– British Columbia är en världens främsta regioner vad gäller kampen mot hiv och aids och jag tror att med hjälp av konkret och smart agerande kan vi fortsätta vara världsledande, sa den kanadensiska socialministern Terry Lake, enligt Vancouver Sun.

– Det här pilotprojektet är ytterligare ett steg framåt och kommer att innebära ett ordentligt bidrag till tidig diagnos och räddade liv, sa han vidare.

Sjukvården i Vancouver ser flera fördelar med att använda apoteken som testplats i arbetet med att tidigt hitta hiv-smittade.

– Genom att erbjuda hiv-test på apoteken minskar stigmatiseringen kring att testa sig vilket kommer att göra det mer accepterat i befolkningen, sa Réka Gustafson, läkare i Vancouver.

Pilotprojektet är en del i ett anti-hiv-program finansierat av delstaten British Columbia.

Andra läser