Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotekare protesterar mot cannabis via apotek

I november väntas försäljning av cannabis för icke-medicinskt bruk starta via apotek i Uruguay. Men landets apotekare protesterar.

Bakgrunden till det kontroversiella och världsunika lagförslaget är bland annat en vilja att bekämpa narkotikakarteller genom att försöka konkurrera ut dem.

President José Mujica och Uruguays vänsterregering resonerar att det är lättare att försöka kontrollera en synlig cannabismarknad än en osynlig.

Enligt planerna ska invånare som fyllt 18 år få rätt att köpa upp till 40 gram cannabis per månad via licensierade apotek.

Men apotekarnas professionella organisation i Uruguay, AQFU, har inlett en kampanj mot förslaget och sökt legal rådgivning för att försöka stoppa den nya lagstiftningen.

I en artikel i veckans nummer av International Pharmacy Journal, IPJ, ger apotekaren Eduardo Savio, talesman för AQFU, sin syn på förslaget.

– Farmaceuter har studerat med syfte att vara vårdpersonal, för att hjälpa människor att få ett bättre liv, för att förbättra hälsa och välbefinnande. Att delta i distributionen av droger för rekreation går emot denna filosofi. Försäljning via apotek är inte heller rätt eftersom det minskar upplevelsen av risk för befolkningen. Bilden av apotek i samhället kommer också att förändras om detta sker, säger Eduardo Savio i IPJ.

Läs mer i ett pressmeddelande från FIP här.

Andra läser