Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Varning för tapp i kvalitet på verket

Läkemedelsverket är på väg att tappa förmågan att delta med hög vetenskaplig kvalitet i det regulatoriska arbetet. Ledningsgruppen består av personer helt utan egen erfarenhet av myndighetens kärnverksamhet och har aldrig visat något intresse för att lära känna den, skriver Mikael Andersson, senior expert och preklinisk utredare på verket.

Mikael Andersson, senior expert och preklinisk utredare på Läkemedelsverket, levererade idag en svidande vidräkning med Läkemedelsverkets styrning i ett långt inlägg på verkets internwebb.

Enligt honom präglas verket av ständiga omorganisationer, ”där verksamhetens konkreta behov och framgångsfaktorer aldrig beaktas”.

Ledningsgruppen saknar helt personer med egen erfarenhet av myndighetens arbetsuppgifter och har aldrig visat intresse för att lära känna dem, menar han.

Personalstyrkan har ökat kraftigt, men inga nya resurser har gått till den regulatoriska kärnverksamheten i form av arbete med godkännande och säkerhetsuppföljning, skriver Mikael Andersson.

Verket har också, enligt Andersson, ”fattat beslut om EU-arbetet, där det förefaller som endast ekonomiska aspekter har beaktats, och där andemeningen känns vara: fortsätt att gör så mycket som möjligt med så liten arbetsinsats som möjligt för att maximera inkomster till andra områden”.

Svensk Farmaci har publicerat Mikael Anderssons inlägg som ett blogginlägg, för att gynna en öppen debatt om situationen på Läkemedelsverket.

Vi har även kontaktat Läkemedelsverkets ledning för ett bemötande av kritiken.

Fotnot: En kommentarsfunktion finns i anslutning till Mikael Anderssons blogginlägg. Kommentarsfunktionen här nedan är stängd så att vi slipper få två separata trådar. /Red

Andra läser