Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Ny ägarbild kan vara olaglig

Läkaren Laila Hellgren är nu helägare till apotekskedjan Foxfarmaci. Men lagen är tydlig – förskrivare får inte vara ensamma ägare till företag som bedriver apoteksverksamhet.

Förra veckan skrev Svensk Farmaci om turerna inom apoteksaktören Foxfarmaci, i samband med att den brittiska finansiären Lexon dragit sig ur verksamheten.

Enligt uppgifter från Foxfarmacis tidigare vd Fredrik Skepp, som nu hoppat av, har en av Foxfarmacis grundare, läkaren Laila Hellgren, gått in som ensam ägare i bolaget i vad som beskrivs som en interimslösning.

– Laila Hellgren är nu ensam ägare av Foxfarmaci, säger Fredrik Skepp till Svensk Farmaci.

Men sedan 2009 gäller lagstiftning som gör det olagligt för förskrivare att utöva bestämmande inflytande över apoteksverksamhet.

– Det är inte förenligt med lagstiftningen att vara ensam ägare till ett apoteksföretag om man är förskrivare, säger Anna Beckman Gyllenstrand på Läkemedelsverkets inspektionsenhet.

Känner ni till detta ärende, alltså de senaste förändringarna av ägandet i Foxfarmaci?

– Jag gör det inte personligen, och jag hittar det inte i vårt system. Men det är inte uteslutet att ärendet har nått oss, säger Anna Beckman Gyllenstrand.

Svensk Farmaci har utan resultat sökt Laila Hellgren för en kommentar.

Lite senare fick vi istället tag i Annika Babra, chef för inspektionsenheten på Läkemedelverket.

– Vi ska absolut informeras om ett ägarbyte sker. Jag vet i nuläget inte om någon sådan anmälan kommit in i detta fall. En förändring i ägarstrukturen skall anmälas inom två månader, säger hon.

Andra läser